Što su UV zrake? Imamo kompletan vodič za pravilnu zaštitu na suncu

Koliko ste puta čuli: Za najbolju zaštitu koristite širok spektar SPF… I sami smo to napisali u nekoliko navrata! No, što vam to uistinu znači? Pročitajte post i saznajte što su UV zrake, kako izračunati SPF faktor i niz drugih savjeta za pravilnu kupovinu proizvoda za sunčanje

Koliko smo se samo uželjeli sunca! Evo, upravo dok ovo pišemo možemo se pohvaliti da smo spletom s(p)retnih okolnosti uspjeli povezati gotovo čitav tjedan na suncu – prvo pravo uživanje na suncu ove godine! Malo na Jadranu na prekrasnom Lošinju. Malo u Zagrebu u koji smo stigli taman kada su oblaci nad Lošinjem počeli svoj ples. Na Lošinju smo za zaštitu koristili lagane kreme sa SPF faktorom 10.

No, tema ovog posta nije vremenska prognoza. Ni naši gušti. Već odgovor na pitanje: Što su UV zrake? Pažnju na ovu temu skrenula nam je jedna naša obožavateljica koja nam je rekla da prilikom kupovine krema za sunčanje teško pronalazi odgovore na osnovna pitanja. Ovo je naš odgovor i nadamo se da ćemo i njoj i vama uštedjeti vrijeme.

Krenimo redom. Sunce koje nas posljednjih dana mami na ulice i produžene pauze i kavice dopire do nas putem dva tipa ultraljubičastih zraka (UV). To su UVA i UVB zrake koje dopiru do zemlje pa tako i do nas odnosno naše kože. Treće i najopasnije – UVC – u potpunosti apsorbira ozonski omotač i od njih smo potpuno sigurni.

UVA zrake

Duge UVA zrake penetriraju duboko u dermis ili u najdublji sloj kože. Prema pojašnjenju na stranici euromelanoma.org, ovaj tip zraka općenito gledano ne uzrokuje opekotine od sunca no obzirom da dopiru duboko u dermis mogu ubrzati starenje kože (boranje i opuštanje). Također, mogu biti uzročnici netolerancije na sunce (alergije na sunce) i izazvati razne druge poremećaje pigmentacije (sunčane i staračke smeđe pjege).

Što su UVA i UVB zrake. Zašto je UVB štetan?
Dobro promotrite dokle dopiru UVA i UVB zrake  Ilustracija: WOW Junkie

UVB zrake

Kratke UVB zrake u najvećem dijelu zaustavlja ozonski omotač ali zbog njegovog oštećenja sve ih je više koje stižu i do Zemljine površine (što ovisi o lokaciji na kojoj se nalazite).

UVB zračenje doseže samo epidermis i zahvaljujući njemu koža tamni. Međutim, i u ovome je stvar, jako UVB zračenje inicijalno izaziva najočigledniju obrambenu reakciju kože na sunce – opekotine i igra ključnu ulogu u razvoju raka kože. Što su oštećenja kože od sunca češća, to su i posljedice opasnije.

Snaga UVB zraka ovisi od sezone do sezone, lokacije i sata u danu. Upravo iz tog razloga, kada god možemo, uz opise proizvoda za sunčanje na wow-junkie.com savjetujemo vam da izbjegavate boravak na suncu (sunčanje) između 10 sati ujutro i 14 sati popodne.

Kako se izračunava SPF faktor?

Koliko ste puta čuli: Za najbolju zaštitu koristite širok spektar SPF-a od 10 nadalje… Kako bi zaštitili kožu ali i smanjili rizik raka kože i pojave prijevremenog starenja kojemu je sunce uzrok odabir pravog SPF faktora je bitan. Tu sad dolazimo do kvalitetne kreme za sunčanje koje su označene sa SPF znakom. SPF je kratica za Sun Protection Factor odnosno stupanj zaštite od sunca. Proizvodi za sunčanje kvalificirani su prema SPF broju koji se referira na njihovu mogućnost zaštite odnosno odbijanja UVB zraka.

Prikaz tipova kože prema kojemu je moguće odabrati SPF faktor.
Tipovi boje kože, koji je vaš?

SPF faktor izračunava se na način da se usporedi vrijeme potrebno da se pojave opekline u odnosu kada je koža zaštićena ili nezaštićena. Pojednostavljeno, otprilike znate kakav tip kože imate (postoji ih šest) ako ste inače bijele puti kao naša Tihana i imate, kako je opisala noge sirnice (čitaj: bijele kao sir), uputno je na početku koristiti kremu sa što je moguće većim SPF faktorom kako bi izbjegli opekline i neželjene reakcije kože na sunce.

S druge strane, ako ste pravi mediteranski tip s tamnim očima i tamnoputom kožom koristite kreme s manjim SPF faktorom. Naravno, vaše mediteransko podrijetlo nije ključ kompletne zaštite pa svakako savjetujemo da pripazite i kvalitetno se štitite od sunca.

Ovo je formula po kojoj se radi izračun za SPF fakor:

 

Pojašnjenje. Recimo da će bez ikakve zaštite vaša koža na suncu pocrveniti već nakon 10 minuta, ali ako koristite SPF faktor 15 tada ćete na suncu moći boraviti 150 minuta (10 x 15 = 150) dakle u vašem slučaju sunčanje može trajati dva i pol sata. Svakako uzmite u obzir da zbog znojenja i/li sportskih aktivnosti koje utječu na kremu te samog mjesta na kojem planirate uživati u suncu ne treba čekati svo to vrijeme nego SPF faktor nanosite u jednakim intervalima.

Na kraju stižemo i do prognoze. Ovakvu listu možete vidjeti u tisku, TV emisijama i portalima. Iako je prilično jasna idemo i nju pojasniti. UV Index.

UV Index

UV indeks je jedinica ultravioletnog zračenja sunca. Koristi se u rasponu od 1 do 11 kako bi se opisala jačina sunčevog zračenja na određenom mjestu u određeno vrijeme. Pazite na ovo jer što je viši indeks, to je veći rizik od oštećenja kože!

Za ovaj post koristili smo podatke sa stranica kao što je coolaskincare.com i euromelanoma.org i molimo Vas da obratite punu pažnju na svoju zaštitu na suncu. Mi nismo liječnici!

Nadamo se da smo vam odgovorili na pitanje što su UV zrake i na taj način olakšali odabir prave kreme za uživanje na suncu. Ako imate pitanja ili svoj komentar napišite nam ga, bit će nam drago ako svoja iskustva možete/želite podijeliti s drugima.

Hvala na čitanju!

Nema komentara

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.