Što je macerat i koji je najbolji?

Što je macerat i koji je najbolji?

Od davnina je čovjek, istražujući prirodu, uočio mnoga ljekovita svojstva biljaka. Zato su ih pokušavali dobiti i na način da biljke potope u vodu, ulje, masnoću ili alkohol. Naravno, cilj je bio što duže sačuvati ekstrakt bilja. Metodom pokušaja i pogodaka došlo se do saznanja koja su danas u široj primjeni. Što je, dakle, macerat?

Macerat je pripravak dobiven potapanjem određenih biljaka u ulju.

Dakle, biljka neko vrijeme odstoji u ulju, a zatim se izvadi van. Ulje potom zadržava ljekovita, korisna svojstva koja smo željeli sačuvati.

Postupak maceracije

Za postupak maceracije potrebno je svjetlo i toplina. Nužno je koristiti stabilna ulja. Najbolja su hladno prešana. Preporučamo: maslinovo, suncokretovo, kokosovo, bademovo ulje. Ona se ne kvare brzo. Ukoliko uživate u ovakvim aktivnostima, možete isprobati i razne vrste maslaca (shea, kakao, jojoba maslac).

Danas vas želimo upoznati ili podsjetiti na jedan macerat koji je u nas kralj među inim. U našim krajevima poznat od pamtivijeka:

Kantarionovo ulje – uljni macerat gospine trave

Uberite cvjetove gospine trave. Stavite ih u staklenu posudu koju ste sterilizali. Napunite ju do vrha. Zatim dodajte maslinovo ulje. Birajte domaće, bez primjesa. Cvjetove polijte uljem. Zatvorite posudu.

Ostavite je da stoji na svjetlu ali ne na direktnom suncu. Ostali macerati mogu stajati na suncu (npr. neven).

Ostavite tako pripravak da stoji 3 tjedna. Staklenku je važno protresti ili otvoriti pa promiješati 2 puta dnevno. Iskusniji kažu da je otvaranje i miješanje bolje. Jednostavno, jer svaki put kad otvorite posudu, puštate vlagu da iziđe van. Upravo vlaga uzrokuje kvarenje.

Dakle, povećali ste dugotrajnost svog macerata. Vaš macerat će promijeniti boju i miris što je normalno. Nakon 3-4 tjedna procijedite pripravak kroz gustu gazu i opet ostavite da stoji 24 sata. Na kraju pogledajte pažljivo i lagano odlijte bistri dio ukoliko ste uočili talog. Talog bacite.

Blagodati gospine trave

Pojava smeđih mrlja na gospinoj travi i oštećenja na listovima ukazuju na onečišćenje zraka u području oko nje.

Čudesna biljka ta gospina trava.

Nekada gotovo da i nije bilo mjesta u kojemu je netko bio zadužen za proizvodnju kantarionovog ulja ili drugih macerata. Zašto? Zbog brojnih blagodati. Na primjer spomenuta gospina trava ima antibakterijsko, antivirusno, antidepresivno djelovanje. Djeluje kod neuralgija, neurodermatitisa, gastritisa, ublažava opekline od sunca, dekubitus. I još puno toga.

Uljni macerat gospine trave – kantarionovo ulje, njezin je najcjenjeniji proizvod jer se može koristiti oralnim putem, a jednako je efikasan za vanjsku upotrebu.

U prirodnoj kozmetici česta je upotreba macerata. Pogledajte u našoj ponudi Azena biljna mast, koja u sebi sadrži čak dva macerata. Prvi je od nevena, a drugi od gaveza – o čijem čudesnom sastojku – alantoinu – smo pisali.

Nadamo se da smo odgovorili na pitanje: Što je macerat. Ukoliko imate pitanja ili želite s nama podijeliti svoje iskustvo, pišite nam. Hvala na čitanju!

Nema komentara

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.