Što je kolagen – osnovni protein naše kože

Što je kolagen

U zadnje vrijeme sve više proizvoda sadrži kolagen. Gotovo svaki časopis i sve više žena tvrdi kako je jedino on ono što vam treba za zdrav izgled kože i smanjenje bora. Međutim što je kolagen i kako on djeluje?

Što je kolagen?

Kolagen je najzastupljeniji protein u našem organizmu, sastoji se od amino-kiselina, a isključivo ga nalazimo u životinjama i sisavcima. Kod čovjeka ga nalazimo u zglobovima, koži, kosi  i kostima. On sadrži 18 aminokiselina od čeka osam (od ukupno devet) esencijalnih aminokiselina.

Kolagena u tijelu prirodno imamo 30% od ukupnog postotka proteina, a u koži čak 70%.

On je poveznica koja pomaže očuvati kožu mekom, nahranjenom i sprječava odumiranje stanica te je ključan za elastičnost. Kolagen je glavni sastojak dermisa (površinskog sloja kože) i kao takav neophodan je za očuvanje elastičnosti vezivnog tkiva kože i njezine mladosti.

Često se koristi kao pomoć kod zacjeljivanja rana uzrokovanih teškim opeklinama. S godinama razina kolagena se smanjuje i stanice gube svoju strukturu. To uzrokuje pucanje kože, stvaranje bora i osjećaj suhoće i nedostatak elastičnosti.

Kako kolagen djeluje?

Zato žene posežu za kremama koje u sebi sadrže visoki postotak kolagena. Kolagen prodire u kožu i pomaže kod povratka sata u nazad. Odnosno, obzirom da je kolagen prirodan sastojak kože, vrlo brzo počinje djelovati. Njegovim djelovanjem koža postaje mekša, zdravija i zaglađenija.

Iako on neće ubrzati i povratiti proizvodnju kolagena on ga može nadomjestiti. Stoga je bitno znati da onog trena kada prestanete koristiti kremu s kolagenom on će u koži nastaviti svojim prirodnim putem opadati. Dakle, kremom možete nadomjestit trenutnu potrebnu količinu kolagena ali nikako ne potaknuti proizvodnju istog.

Naravno, to i nije neki problem jer svakodnevno koristimo kreme tako da kod izbora obratite pažnju da osim kolagena u sebi sadrže i druge hranjive sastojke kako biste imali potpunu njegu u jednom proizvodu.

Pogledaj sve proizvode koji sadrže kolagen.


PROIZVODI BOGATI KOLAGENOM


2 komentara
  1. Utjecaj šećera na kožu iznutra i izvana – Wow Junkie

    […] tijelu veže s proteinima u procesu koji se zove glikozilacija. Takvi vezani šećeri uništavaju kolagen i elastin u koži te sprječavaju tijelo da izgradi nove. Rezultat su jače istaknute bore, […]

    Odgovori
  2. Što je hijaluronska kiselina? – Wow Junkie

    […] se priče o kolagenu? Jednako kao i kolagen, hijaluronska kiselina je sastavni dio vaše kože. Samo, ista je priča kao […]

    Odgovori

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.