Što je Black Friday?

što je black friday

Netko je napisao da su Black Friday (Crni petak) i Thanksgiving (Dan zahvalnosti), ta dva potpuno dijametralno suprotna praznika, namjerno jedan blizu drugoga kako stanovništvo ne bi pretjerano patilo zbog grižnje savjesti jer jedan dan ponizno zahvaljuju, a već drugi,nemilice troše.

Black Friday traje duže od jednog dana

Bilo kako bilo, najkraći odgovor na upit što je Black Friday glasio bi: Blagdan konzumerizma. Blagdan povoljnog shoppinga. Kao takav posve je u suprotnosti s Thanksgivingom koji, kako mu i ime govori, njeguje zahvalnost na plodovima koje je donijela tekuća godina. Dan zahvalnosti slavi se uvijek zadnji četvrtak u studenom, taman pred prvi advent i tako obilježava službeni početak iščekivanja Božića.

Već dan poslije, a da budemo posve točni i u skladu s vremenom u kojem živimo, točno u ponoć (iako brojne trgovine svoje Black Friday akcije počinju u četvrtak oko 19 sati) počinje Black Friday. Blagdan kojeg mnogi čekaju cijele godine kako bi omiljeni proizvod kupili po značajno nižoj cijeni. Kupuje se sve: od računala do kozmetike. Na WOW Junkie prvi Black Friday napravili smo prošle godine i tako razveselili naše kupce.

Kada je sve počelo?

Tradicija Black Fridaya počela je u SAD-u 1952. Dan je to koji je uglavnom slobodan za sve radnike osim  onih u prodaji koji na svojim leđima iz godine u godinu postavljaju prodajne rekorde: od 2005. u SAD-u to je i formalno dan s najvećim prometom u maloprodaji kroz godinu.

Zanimljivo je da je termin “Black Friday” prvo korišten u kontekstu crne krnoke odnosno pojačanog pješačkog i motornog prometa koji se svake godine javljao odmah nakon mirnog Thanksgiving četvrtka. Kasnije je termin objašnjavao dan u godini kad su trgovci iz “crvenog” ušli u “crno” tj. kada im je tekuća poslovna godina postala profitabilna (neprofitne brojke su se u prošlosti ručno ispisivale crvenom tintom, a profitabilne crnom).

Od početka 21. stoljeća Black Friday u SAD preuzima sve veće razmjere pa tako neki trgovački lanci poput JC Penny, Best Buy, Radio Shack, Walmart, Target, Sears i drugih, svoja vrata na taj dan otvaraju ranije. Neki već od 5 ujutro. Shopping groznica koja Amerikance preuzme baš na taj dan nerijetko izazove i nasilje, a čuvanje reda i dugo prije otvaranja dućana kako bi bili među prvima kada se oni otvore uopće nije neuobičajeno.

Vjerojatno zbog takvog cirkusa koji ne omogućuje priliku baš svakom kupcu, od 2013. Black Friday često traje duže. Više nemamo samo jedan dan, imamo ih nekoliko. Taman koliko nam treba da nađemo nešto #wow za sebe i najmilije.

Nadamo se da smo dali dogovor na pitanje što je Black Friday. Čitajte nas i dalje i saznajte kada točno počinje ludi WOW petak u vašoj omiljenoj trgovini!

Nema komentara

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.