SHEA ili KARITE maslac u prirodnoj kozmetici

SHEA ili KARITE maslac u prirodnoj kozmetici

U suhom području oko Sahare, u Africi, raste drvo Shea. Doseže visinu od 10-20 metara. Rađa orašaste plodove koji su vrlo ukusni. Oni sazrijevaju tokom srpnja i kolovoza, a hrane i ljude i životinje. Upravo od ovih plodova dobiva se shea ili karite maslac.

Shea ili Karite maslac = Žensko zlato

Stablo s plodovima Foto: Wikipedia

Ovaj nadimak je shea maslac dobio jer po vjerovanju domicilnog stnovništva stabla i plodove smiju doticati samo žene. One ga beru i on je doslovno njihovo “zlato”. Potrebno je preraditi 100 kilograma suhih plodova da bi se dobilo 20 kilograma maslaca. Prodajući maslac, žene prehranjuju svoju djecu i održavaju domaćinstvo.

Shea ili karite maslac – sastav

Krupna fotografija ploda Foto: Wikipedia

On je prvenstveno ekstrakt koji sadrži složene masti i masne kiseline. Topiv je na tijelu i koža ga brzo upija. U sebi ima visok postotak minerala, proteina te vitamina E i A. Stoga je u zadnjih nekoliko godina potražnja za njim naglo porasla i opravdala domicilni nadimak.

Proizvode sa shea maslacem pronađite na ovom linku: Proizvodi sa shea karite maslacem. 

Shea ili karite maslac – Dobrobiti i upotreba

Iako se najčešće koristi za njegu tijela, shea maslac otkriva i druga svojstva. Pokazalo se da je vrlo ljekovit. U medicinskoj industriji nailazimo na njegovu široku upotrebu.

Nadalje, ključni je sastojak  mnogih kozmetičkih proizvoda pogotovo u preparatima za njegu kože i kose. Koža ga odlično podnosi jer ne izaziva alergijske reakcije. U sebi sadrži prirodne tvari koje ga doslovno čine losionom za zaštitu od sunca (SPF 8). Poboljšava eliminaciju toksina pa se  često koristi u anti-age proizvodima.

Jednako je efikasan i potreban i ljeti zimi jer kožu štiti, hrani i hidratizira.

Shea ili karite maslac – vrste

Pri odabiru ovog zlata nude se dvije mogućnosti. Rafinirani i nerafinirani  shea maslac. Znalci uvijek, naravno, daju prednost nerafiniranom obliku shea maslaca. On u sirovom obliku sadrži sve gore navedene prirodne blagodati netaknute.

Rafinirani shea maslac (lijevo), nerafinirani shea maslac (desno) Foto: Wikipedia

Ovo je i više nego dovoljan argument za mnoge korisnike diljem svijeta, a pogotovo proizvođače priodne kozmetike i medicinskih proizvoda. U takvom stanju on je široko upotrebljiv i dragocjen. Bljedo je žute boje i blagog orašastog mirisa te je kao takav prepoznatljiv u izvornom obliku.

Wow – savjet

Ukoliko ste u potrazi za proizvodima koji u svojem sastavu imaju shea ili karite maslac kliknite na ovaj link:

Proizvodi sa shea karite maslacem. 

Hvala na čitanju!

Nema komentara

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *