Šamponi bez sulfata – što su sulfati te zašto su štetni?

šampon bez sulfata

Vjerojatno ne postoji bolji osjećaj od onog kada dođete umorni s posla i uronite u vruću, pjenušavu kupku. Teško da se možemo sjetiti nečeg što istovremeno smiruje i uveseljava više od sapunice i balončića!

Ako si prvi puta u našem shopu, uzmi nam 10% od naše prve narudžbe pretplatom na WOW letter. Na mail stiže kod za popust!

Znate li od čega nastaju ti balončići i pjena? Sumpor u kombinaciji s kisikom i kokosovim ili palminim uljem daju sulfate. Sulfati uzrokuju pjenu. Također, sulfati mogu uzrokovati i druge probleme o kojima ćemo pisati.

Sve više ljudi prije kupovine pogleda stražnju stranu bočice i analizira deklaraciju. Pisali smo već o tome kako čitati deklaracije, a sada ćemo vam objasniti zašto biste trebali izbjegavati sulfate. Jedan od najpoznatijih sulfata je Sodium Laureth Sulfate ili SLS. (Hajde, okrenite bočicu vašeg šampona i skoro pa se možemo kladiti da se nalazi na drugom mjestu odmah nakon vode).

Što su sulfati i koja je njihova uloga?

Sulfati su u osnovi tenzidi. Odnosno, molekule koje privlače vodu i ulje. To jedinstveno svojstvo dozvoljava šamponima i kupkama da odvoje prljavštinu i ulje od vaše kože i kose.

S druge strane oni su toliko djelotvorni da uklanjaju i vaša prirodna ulja i proteine s kože i kose koji joj pomažu da sačuva zdravlje. Također, uklanjaju i boju s obojene kose i  oštećuju folikulu kose. A pitali ste se zašto vam kosa brzo izgubi sjaj i boja izblijedi nakon bojenja…

Da odmah ubijemo mitove – sulfati NE izazivaju rak. Ne postoje dokazi koji povezuju korištenje proizvoda sa sulfatima i rakom, ali s druge strane nisu baš niti toliko bezopasni.

Zašto onda platiti više i prijeći na šampon bez sulfata, pitate se?

Zato što, osim što uz nečistoću sulfati uklanjaju i sastojke koji su bitni za zdravlje kože, oni mogu izazvati alergijske reakcije. Također su štetni za osobe koje pate od ekcema, psorijaze ili nekog drugog problema s vlasištem i kožom.

P.S.: Znate li da se sulfati nalaze i u sredstvima za pranje kućanstva? Prije kupovine šampona za kosu zapitajte se biste li kosu oprali u sredstvu za pranje podova.


Proizvodi iz posta


2 komentara
 1. Postovani, gdje se u Crnoj Gori mogu kupiti ovi proizvodi?

  Odgovori
  • WoW junkie team

   Poštovana, nažalost ove proizvode ne možete kupiti u Crnoj Gori. Nadamo se u bliskoj budućnosti da ćemo imati i tu opciju da Vam možemo slati.
   Lp, WoW junkie team

   Odgovori

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.