Najsnažniji antioksidansi u kozmetici su…

antioksidansi u kozmetici piktogenol i astaksantin

Oksidativni stres je loš rezultat ‘rada’ slobodnih radikala, prisutan je cijeli život i samo o nama ovisi što poduzimamo po tom pitanju

Idemo prvo pojasniti što su antioksidansi:

Antioksidansi su tvari ili nutrijenti u našoj hrani koji mogu spriječiti ili usporiti oksidativnu štetu na tijelu. Kada naše stanice koriste kisik, one proizvode slobodne radikale (nusproizvode) koji mogu uzrokovati tu štetu. Antioksidansi djeluju kao čistači slobodnih radikala, a time sprječavaju i popravljaju štetu koju nanose slobodni radikali, piše portal CentarZdravlja.

Kada govorimo o djelovanju antioksidansa recimo još i ovo: oksidativni stres je loš rezultat ‘rada’ slobodnih radikala, prisutan je cijeli život i samo o nama ovisi što poduzimamo po tom pitanju kako bi zaštitili svoj imunološki sustav. Na primjer, možda još niste čuli ali uistinu ogroman broj antioksidansa nalazi se u bobici aronije. Zato liječnici preporučaju konzumaciju matičnog soka od aronije do decilitra na dan.

Antioksidansi u kozmetici također nisu posve nov pojam ali kao i sve ostalo često se postavlja pitanje koji od njih odabrati ili koji antioksidans je najjači. Snažni su svi. Redom pružaju dobrobit za vaš organizam ili tijelo međutim u posljednje vrijeme dva izazivaju priličnu pozornost zbog svoje lokalne primjene:

  • Astaksantin koji je 500 puta snažniji od vitamina E u neutraliziranju slobodnih radikala
  • Piknogenol koji je 50 puta snažniji od vitamina E u sprječavanju štete nastale djelovanjem slobodnih radikala

Astaksantin jedan je od najmoćnijih prirodnih antioksidansa. Bez njega losos ne bi imao svoju prepoznatljivu, već sivkastu boju. OK,  ovo smo naveli samo kao cool podatak. Stvarna snaga jest u tome što losos upravo zbog astaksantina ima snage za danonoćno uzvodno plivanje rijekama i jezerima (čak i kroz vodopade!) zbog čega je i vlasnik nimalo običnog nadimka: ‘kralj izdržljvosti’.

S druge strane tu je i piktogenol. On je dermatolozima zanimljiv zbog djelovanja u fotozaštiti kože, čuvanju od nastanka malignih tumora pa se  smatra da je izvrstan dodatak kremama koje sadrže zaštitne faktore. Osim u kremama slobodno ga nakon savjetovanja s liječnikom možete uzimati i u kapsulama jer smanjuje mogućnost nastanka opekotina od sunca i  oštećivanje kože  UV zrakama.

Ako vas zanimaju antioksidansi u kozmetici pogledajte proizvode koji sadrže astaksantin i piknogenol.

 

Nema komentara

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.