Kako sačuvati boju odjeće i sve drugo što nosimo? WOW savjeti

kako sačuvati boju odjeće

Na adresu našeg bloga stigao je mail s upitom: ‘Kako sačuvati boju odjeće’. Poigrali smo se malo s odgovorima do kojih smo došli ali kao pravi WOW stanari ove naše predivne planete Zemlje razmišljali smo i o očuvanju okoliša.

Evo što smo saznali na temu kako sačuvati boju odjeće i još ponešto:

Pravilo br. 1: Nosite odjeću, nemojte prati ‘u krug’

OK, znamo što ste zamislili. Naravno da ne potičemo da ne perete odjeću, ali koliko puta smo jednom obukli majicu i potpuno čistu je bacili u perilicu? Čestim pranjem uništavate ne samo boju nego i vlakna, a samim time i rok trajanja vašeg omiljenog odjevnog predmeta.

Ako koristimo odjeću više puta, smanjujemo potrošnju energije i vode. Najbolje je stoga odložiti jednom nošenu odjeću da se prozrači. Već drugi dan spremna je za novo nošenje!

Pravilo br. 2: Popravite staru odjeću

Naša frendica u svom ormaru još uvijek čuva ‘sretni dres’ iz srednje škole. Khm. Uglavnom, odjeća sa ‘zakrpama’ odraz je njenog karaktera, stoga je ponekad potrebno tek malo pokrpati najdraži par traperica kako bi se produžio njihov rok trajanja.

Na taj način sprječava se da odjeća s malim oštećenjima bude uzalud bačena. Nije zgoreg podsjetiti da neki trgovci nude da im pošaljete poderane proizvode koje onda zbrinjavaju, a vama ponude popust prilikom kupovine tog istog predmeta. Drugi, pak, vaš odjevni predmet prepuštaju rukama svojih majstora koji im udahnu ‘nov život’.

Preporučamo da pažljivo zagledate u izloge brojnih krojačnica u vašim mjestima. Tamo šefuju pravi majstori zanata spremni da utren oka vašoj odjeći vrate stari sjaj.

Pravilo br. 3: Kupujte odjeću, torbe i cipele od recikliranog materijala

Jeste li znali da se reciklirane boce vode koriste za izradu odjeće? To je poprilično WOW činjenica. Kako znati je li odjeća napravljena od recikliranog materijala? Jednostavno! Potražite znak na etiketi!

Pravilo br. 4: Tražite organski pamuk

Razlog je ovaj: Tradicionalni pamuk sadrži više pesticida od bilo kojeg drugog usjeva. S druge strane, organski pamuk koristi samo 3% svjetskog usjeva, 10% svih poljoprivrednih kemikalija i 25% svih insekticida.

100% organski pamuk ima znatno manji štetni utjecaj, a jednako je ugodan kao i tradicionalno uzgojeni pamuk!

Pravilo br. 5: Kupujte u second hand trgovinama

Nemojte nas strpati u top zbog ove izjave! Nismo mislili na fake second hand shopove (da, ima i toga), koji vam nude vrlo neprovjerenu robu bez etiketa koja se kupuje za nekoliko lipa po kilogramu. Ne. U smislu teme kako sačuvati boju odjeće i drugih savjeta mislili smo na prave second hand trgovine u kojima ponekad možete pronaći pravo blago.

Osim toga, na taj se način štede resursi koji bi bili upotrijebljeni za proizvodnju nove odjeće.

Pravilo br. 6: Zatvorite patent zatvarače prije pranja

Oštri rubovi patentnih zatvarača vrlo često teško oštećuju vaše odjevne predmete. Kako bi izbjegli nezgode zatvorite ih na vrijeme prije pranja. Isto tako nakon pranja patentni zatvarač ponekad je potrebno premazati običnim sapunom. Otvaranje će biti lakše.

I to je to. Od očuvanja boje odjeće do uštede novca, energije i zaštite planeta. Nadamo se da smo pomogli svojim savjetima. Ako mislite da bi i vašim prijateljima koristili ovi savjeti, podijelite ih na društvenim mrežama. Hvala na čitanju.

Nema komentara

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.