Kako pravilno nanijeti kremu za sunčanje (i ne izgoriti)

Kako pravilno nanijeti kremu za sunčanje

Ako ste detaljno proučili naš vodič i odgovor na pitanje što su UV zrake ne sumnjamo da se u toaletnoj torbici za plažu našao čitav set krema i pomada sa zaštitnim faktorima. E sad, kako to da ponekad imate osjećaj da crnite brže, a ponekad vas iznenadi i najkraći boravak na suncu. Pojavi se crvenilo i imate dojam da krema ‘ne valja’.

Stvar je vjerojatno ta, kako piše u novoj studiji znanstvenika s Kraljevskog koledža u Londonu koju je objavio BBC, da krivo nanosite losion ili kremu za sunčanje. Također, važno je imati na umu da refleksija sunčevih zraka može značajno pojačati zračenje, snijeg do 85%, pijesak do 17 posto i voda do 5 posto.

Znanstvenici u studiji tvrde da bi u teoriji i krema za sunčanje s faktorom 15 trebala biti dovoljna, a da o ovima s faktorom 30 ili 50 i ne govorimo uz jedan jedini uvjet, a on glasi da ih pravilno nanosimo.

Drugim riječima, potreban je sloj dovoljno gust/debeo i ravnomjerno nanijet po čitavom tijelu dovoljno rano kako bi se upio u kožu. To naravno ne činimo uvijek i zato predlažemo da slijedite upute kako pravilno nanijeti kremu za sunčanje. Uštedjet ćete na kremama i pravilno se zaštititi.

Pet savjeta kako pravilno nanijeti kremu za sunčanje

  1. Nije dovoljno nanijeti nekoliko kapi! Za svaku ruku, za lice, vrat i uši potrebno je puno više kreme od onog prvog istiskivanja u dlanove. Pravilno nanijeti kremu za sunčanje znači svaki puta istisnuti nekoliko kapi i istu količinu utrošiti na ruke (prvo jednu pa drugu), potom noge, prsa, abdomen i leđa.
  2. Ne zaboravite bočne strane! Vrat i uši preskaču se često, ako želite izbjeći neugodno zatezanje u području vrata nakon sunčanja istu količinu kreme za sunčanje koju ste nanijeli na ruke nanesite i na vrat i visoko gore prema vlasištu.
  3. Krema za sunčanje nanosi se i do 30 minuta prije izlaska na sunce kako bi se osušila. Kratko prije nego što izlazite na sunce ponovno aplicirajte kremu, u slučaju da ste neki dio tijela zaboravili ili ako niste nanijeli dovoljno kreme.
  4. Potrebno je mazati (zaštititi) kožu svaka dva sata. Najbolje odmah nakon plivanja.
  5. Neki su losioni vodootporni, što znači da je koža u određenoj mjeri zaštićena od sunca i nakon plivanja ali losion nije otporan na brisanje ručnikom pa zaštitu treba nanijeti ponovo.

Što ako ipak izgorite na suncu?

Čim prije se sklonite sa sunca, a zatim ohladite kožu hladnom vodom, namočenom spužvom ili hladnim ručnikom. Nanesite na kožu losion na bazi aloa vere kako biste smirili i hidratizirali kožu. Pijte dovoljno tekućine kako biste spriječili dehidraciju. Sve dok vaša koža potpuno ne zacijeli ne smijete se izlagati suncu bez pokrivala za tijelo.

Nadamo se da smo odgovorili na pitanje kako pravilno nanijeti kremu za sunčanje. Ako imate svoj savjet napišite nam ga u komentarima. Hvala na čitanju!

Nema komentara

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.